Ilmastonmuutosta koskevat tiedot lapsille

Ilmastonmuutosta koskevat tiedot lapsille

Ilmastonmuutoksen faktoja Planet Earth Climate Expeditionista Wonder Rotundassa. Tämä materiaali ilmastonmuutoksesta on peräisin ”Lue lisää” -mahdollisuuksista, jotka on esitelty Wonder Rotundan maapallon ilmastotietokoneessa, joka on online-koulutus-teemapuisto lapsille, 7-12-vuotiaita.

 

Pohjois-Pohjan ympäristötutkimuslaitos

Kansallisen tiedesäätiön (NSF) tukema kansainvälinen tutkimusryhmä (NSF) on vuodesta 2000 aloittanut vuosittaiset retkikunnat huhtikuun pohjoispuolelle tutustumaan siihen, miten maailman pohjoisin meri auttaa säätelemään globaalia ilmastoa. Tutkijat perustivat vuosittain tilapäisen leirin pohjoisnavan lähellä olevalle merijään alueelle, joka hakee kahden ja puolen kilometrin pituisen linjan, jota kutsutaan kiinnittymiskohteeksi, joka sisältää tieteellisiä välineitä, sijoittaa putket jäähän ja muutoin vedellä vedet Jäämeren rannalla.

Tiimi tallentaa tiedot kaikesta veden suolapitoisuudesta (suolan määrä) jääpeitteen paksuuteen ja lämpötilaan. Sen lisäksi, että haastetta on kehitettävä observatorio tällaisissa kovissa olosuhteissa, joukkueen on vastattava sukellusta jääkylmässä Jäämerellä, jossa käsitellään meripihan muuttamista, joka on jäädytetty yhtenä päivänä ja avoin vesi seuraavaksi, Varovainen silmä polaarisille karjoille.

Ankkuri otetaan talteen lähettämällä akustinen viesti yhdelle päästöille ja määrittämällä sen irrotettavan ankkurin kiinnittämisestä merenpohjaan. Koska ei ole varmuutta siitä, että pystyt laskeutumaan lentokoneesta kiinnityskoordinaateille, helikopteri on usein tarpeen.

 

North Pole Environmental Observatory -laitoksessa käytettävät tutkimusvälineet

Tutkijat hakevat vuosittain edellisen vuoden kiinnityslinjan ja välineet keräämään tietoja meren lämpötiloista, suolapitoisuudesta, virtavirroista ja jään paksuudesta. Sitten he alentavat uuden kiinnityksen keräämään toisen vuoden tiedot.

 

Asettaakseen kiinnityksen, tutkijat sulavat ja leikkaavat 4 jalkaa reikää jäällä kuumavesi-sulatuslaitteella, aseta jalustalle reiän yli, laita raskas ketju ja ankkuri riviin ja sitten alempi kaapeli lisäämällä riviin , Eri syvyyksissä, yli 17 instrumenttia kuten virtausmittareita, suolapitoisuusmittareita, lämpötilan keräyslaitteita ja ylöspäin katsottavaa sonaria edellä mainitun jääpaksuuden mittaamiseksi. Koko kiinnitys on pituudeltaan 2,5 mailia (tai 14 000 jalkaa). Koska satelliittisignaalit eivät pääse jään alla, tutkijat eivät voi kommunikoida instrumenttien kanssa.

Jokainen laite on vedettävä ulos merestä saadakseen tallentamansa tiedot. Jotta laitosten talteenotto olisi kiinnitetty myös kiinnitykseen, on majakka, joka auttaa löytämään kiinnityksen, kun se tulee jään alla. Komponenttien ottaminen pois vedestä on toimenpide, joka vaatii sukeltajia.

 

Maailmanlaajuinen Ocean Conveyor

Global Ocean Conveyor on malli, jolla merivedet kulkevat maailman valtamerellä. Kuljetin toimii kuten ihmisen sydän. Lämpimämpää vettä pumpataan pohjoisnavalle ja makealle vedelle (valumisjäämä) jää pumpataan alas. Tämä malli esiintyy veden tiheyden erojen vuoksi. Pohjois-Atlantilla veden tiheyserot johtuvat pääosin lämpötilojen eroista. Kylmempi vesi on tiheämpi kuin lämpimämpi vesi. Yhtäjän lähellä oleva lämmin vesi kulkee meren pinnalla pohjoiseen kylmiksi korkeiksi leveyspiireiksi, missä se jäähtyy. Kun se jäähtyy, se muuttuu tiheemmäksi ja uppoaa syvälle merelle.

Lisää lämpimän pinnan (tuore) vesi virtaa sisään. Se jäähtyy, se imeytyy ja kuvio jatkuu. Kun Maan lämpeneminen jatkuu ja arktinen merijää sulaa, sulavan jään lisääntyvä makean veden virtaus tekee merivedestä vähemmän leveä. Tuoreampi, vähemmän tiheä vesi ei voi upottaa ja kiertää syvänmeren läpi tällä hetkellä.

Tutkijat arvioivat, että tämä voisi hidastaa tai pysäyttää Global Ocean Conveyor -järjestelmän lähivuosikymmeninä. Tämä voisi muuttaa Pohjois-Euroopan ilmastoa ja Pohjois-Amerikan osia, jotka riippuvat valtameren virtauksista, jotta ne voisivat viedä lämpöä tropiikista aina leveämmille latvensseilleen.

 

Pohjavesillä sulavan meren jäätä uhkaavat eläintilat

Lähes kaikki jääkarhun ruoka, joka sisältää sinetit, kala ja jopa beluga-valaat, tulee merestä. Kelluva merijää on täydellinen näköalapaikka karjoille, kun he metsästävät ruokaa. Valitettavasti Arktisella alueella kelluva merijäämä vähenee vuosittain.

Merijääplät ovat pienentyneet ja erillään. Karhujen on uida kauemmas – 60 mailia tai enemmän – kylmän Jäämeren läpi päästäkseen yhdestä jäästä toiseen. Vaikka karhut ovat poikkeuksellisia uimareita, koska karhujen on nyt uida kauemmas etsimään seuraavaa merijäätä, jotkut tulevat loppuun pitkän matkan aikana ja hukkuvat.

Yhdysvaltain kalan ja villieläinpalvelun hiljattain lisäsivät polaarisia karhuja uhanalaisiin lajeihin. Toinen laji, jota uhkaa jään väheneminen Etelämantereen, ovat Adele ja keisari Penguins, jotka kuten Polar Bears käyttävät jäätä metsästykseen ja jalostukseen.

 

Albedon vaikutus ja todiste sulatuspolar-jääpeitteestä

Pohjoisessa polussa ilmasto on lämmennyt nopeasti viime vuosikymmeninä. Arktisen alueen keskilämpötilat nousevat kaksi kertaa nopeammin kuin muualla maailmassa. Päinvastaisella pallonpuoliskolla myös Etelämantereen niemi on lämmennyt nopeasti – viisi kertaa nopeammin kuin maailmanlaajuinen keskiarvo.

Miksi polaariset alueet ovat erityisen alttiita ilmaston lämpenemiselle? Jää ja lumi polaarisilla alueilla, koska niiden valon väri, heijastavat eniten tulevaa aurinkoenergia takaisin ulos avaruuteen. Hänen auringon energiaa heijastuu tunnetaan ice albedo. Kuitenkin, kun maapallon valtameret lämpenevät, polaariset jääpeitteet kutistuvat.

Tämän seurauksena pienempi tulevan auringon säteily heijastuu takaisin avaruuteen ja enemmän se imeytyy maapallon pinnasta ja valtameristä. Auringon säteily luo nousevaa sykliä: lämpimämpiin valtameriin liittyy sulavaa jäätä, mikä johtaa vielä lämpimiin valtameriin ja vielä nopeammin sulaa jäätä.

 

Mountain Glaciers

Mountain jäätiköt ovat virtaava jäätä, tai mitä jotkut ihmiset kutsuvat jääjoki. Jääkärit muodostuvat ensin lumesta. Kun lumihiutaleet kasaantuvat tiettyyn paksuuteen, lumihiutaleet puristetaan yhteen lumipallon muodossa korkean paineen alaisena. Näitä kutsutaan firniksi.

Kun uusi lumi putoaa vuorelle, vanha lumi pakenee. Muodot muodostavat kiinteän jään massan. Kun jäätä kertyy noin 300 metrin paksuiseksi, alhaalla oleva jää alkaa liikkua hitaasti vuorenrinteen alaspäin ja jäätikkö luodaan.

Vuonna 1827 Eagle Glacier -rakennuksessa rakennettiin kalliokahvi Euroopan Alpeilla. Kolmetoista vuotta myöhemmin, mökki oli vienyt jäätä jäähän 5000 jalkaa. Tutkijat sanoivat, että kota ei voinut liikkua itsestään eikä se ollut – jäätikkö oli. Mökki oli yksinkertaisesti siirtynyt alas jäätikön päälle.

 

Kutistuvat vuoriheijastimet

Yksi tärkeimmistä jäätiköiden toiminnoista on niiden kyky toimittaa vettä ihmisille. Jäätelijät varastoivat vettä jään muodossa märillä ja kylmillä jaksolla. Kuitenkin, kuivissa ja lämpiminä aikoina, ne tarjoavat vettä sulatusjäämän läpi. Koska jäätiköt kutistuvat ja katoavat, tämä veden tarjonta vähenee ja lopulta menetetään. Tämä vaikuttaa koko trooppisten Andien alueelle Etelä-Amerikassa, jossa asuu yli 30 miljoonaa ihmistä. Monet Andien suuret kaupungit ja maaseutuyhteisöt ovat riippuvaisia ​​vedestä peräisin olevista jäätiköistä.

Tutkijoiden mukaan jäätiköt kutistuvat ennätyskorkein ja monet katoavat vuosikymmenien kuluessa. Tutkijat, jotka mittaavat melkein 30 jäätikön terveyttä ympäri maailmaa, havaitsivat, että jäätymätasot olivat ennätyksellisen korkeita vuonna 2006. Maailman jäätikköseurantapalvelu raportoi, että jäätiköt menettivät keskimäärin noin jalan jään vuosittain vuosina 1980-1999. Vauhti on kiihtynyt ja keskimääräinen tappio on kasvanut noin 20 tuumaa.

 

Maapallon kasvihuoneilmiö

Kultakurssit olisivat voineet sanoa: ”Venus on liian kuuma, Mars on liian kylmä ja Maa on aivan oikeassa.” Se, että maa sopii elämään, ei voida selittää vain siksi, että maa kiertää juuri oikealla etäisyydellä auringosta.

Maapallon kohtuulliset lämpötilat ovat myös seurausta siitä, että sillä on vain oikea ilmapiiri. Venuksen ilmakehys tuottaa super kuumia olosuhteita planeetallamme, ja Marsin ilmapiiri jättäisi meidät syvään jäädytykseen. Maapallolla ilmakehän osat toimivat vain oikean paksuisen eristävän vyön takia, jotka ansaitsevat riittävästi energiaa Auringolta, jotta keskilämpötilat pysyisivät henkeäsalpaavina. Maapallon eristyskerros on kasvihuonekaasujen kasvi, koska kaasut kuumennetaan lämpöä kuten kasvihuoneen lasiseinät.

Nämä kaasut ovat pääasiassa vesihöyryä, hiilidioksidia, metaania ja typpioksiduulia. Ilman kasvihuoneilmiötä maa lämpenee, mutta yöllä kaikki lämpö säteilee takaisin avaruuteen ja planeetan pintalämpötila putoisi selvästi alle nollan nopeasti.

 

Fossiilisten polttoaineiden päästöjen vaikutus

Kun fossiiliset polttoaineet, kuten hiili, öljy tai bensiini poltetaan tehtaille, sähkötyötiloille ja autoille ja kuorma-autoille, suurin osa hiilipäästöistä tulee ilmakehään hiilidioksidikaasuna.

Viisi ja puoli miljardia tonnia hiiltä vapautuu vuosittain polttamalla fossiilisia polttoaineita. Tästä massiivisesta määrästä 3,3 miljardia tonnia säilyy ilmakehässä.

Fossiilisten polttoaineiden polttamiseen hiilen lisääntyvä määrä maapallon ilmakehään kasvattaa kasvihuoneen kerrosta paksummaksi. Tämä vie enemmän auringon lämpöä ja siten estää sen pääsemästä avaruuteen.

 

Vaihtoehtoinen Energia

Fossiilisten polttoaineiden, kuten tuulen, tuuliturbiinien, auringon, aurinkopaneelien ja ydinenergian avulla tuotetun energian vaihtoehdot eivät vapauta hiiltä ilmakehään. Tämä tekee niistä hyödyllisiä vaihtoehtoisia energialähteitä ilmaston lämpenemisen torjunnassa.

Tärkeä rooli valtameren ja sademetsät hiilidioksidipäästöjen imeyttämisessä.

Oseanit absorboivat valtavia määriä hiilidioksidikaasua. Hiilidioksidia absorboivat myös miljardit pienet planktonit, jotka tunnetaan myös kasviplanktona, jotka putoavat merenpohjaan, kun ne kuolevat, kiinnittäen hiilen syvimpään pohjakerrokseen sedimenttejä.

Tutkijat yrittävät parhaillaan kokeilla, voivatko he voivat edistää meren planktonin kasvua lisäämällä rautaa merenpohjaan. Jos tutkijat onnistuvat, rautaa voidaan käyttää lisäämään hiilidioksidin imeytymistä valtameriin osana ilmaston lämpenemisen torjuntaa.

Sademetsät ovat kuin sieniä hiilipäästöissä. Fotosynteesin kautta kasveja imevät hiilidioksidikaasua ja käyttävät sitä polttoaineena kasvulleen.

 

Kansainvälinen ilmastonmuutosyhteistyö

 

Vuonna 1992 192 maata liittyi kansainväliseen sopimukseen – Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastonmuutosta koskevaan puitesopimukseen (UNFCCC) – ryhtymään aluksi tarkastelemaan, mitä voidaan tehdä ilmaston lämpenemisen vähentämiseksi ja sen varmistamiseksi, että lämpötilan nousu on väistämätöntä.

Yleissopimuksessa tunnustetaan, että maailmanlaajuinen ilmasto on kaikkien kansojen ja ihmisten yhteinen ja maailmanlaajuisen ilmaston vakaus voi vahingoittaa hiilidioksidipäästöjä ja muita kasvihuonekaasuja.

Yli 180 maata hyväksyi vuoden 1997 sopimuksen lisäyksen Kioton pöytäkirjaksi, jossa asetetaan erityiset tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi.

Vaikka ilmastonmuutosta koskeva sopimus kannusti maita vakauttamaan kasvihuonekaasupäästöjään, Kioton pöytäkirja velvoittaa heidät tekemään niin.

 

Hiilijalanjälki

Hiilijalanjälki on kaiken toiminnanne tuottaman hiilen määrä. Esimerkiksi videopelien valtuuttama sähkö voi tuottaa hiilidioksidia ilmakehään, jos fossiilisia polttoaineita käytetään sähkön tuottamiseen. Hiilidioksidia annetaan pois kun ratsastaa bensiinikäyttöisellä autolla.

Voit ajatella hiilijalanjälkeäsi ympäristövaikutuksen mittauksena. Pieni hiilijalanjälki on parempi kuin ottaa suuri. Pienemmän energian käyttö vähentää hiilijalanjälkeä.

 

Ideoita hiilijalanjäljen pienentämiseen

Seuraavassa on joitain ideoita, joita saatat harkita: Ota asioita pois, kun niitä ei käytetä, kuten valoja, videopelejä, tietokoneita ja televisioita. Käytä pienikokoisia fluoresoivia hehkulamppuja, jotka käyttävät neljää neljännestä vakiomallien energiaa.

Kierrätä paperia, muovia, alumiinisia tölkkejä tai lasia. Sammuta vesi kun harjaat hampaita. (Pumppaaminen ja puhdistaminen juomavesi on suuri sähköä käyttävä käyttäjä tietyissä paikoissa.) Päätä mitä haluat ennen jääkaapin ovien avaamista, jotta se ei pysy auki kauemmin kuin tarvitaan.